Balancionin käyttäjäkokemuksia

Meidän perheen taloutta on jo useita kuukausia seurattu Balancionilla, ja taisin aikaisemmin luvata raporttia siitä, miten on sujunut. Balancion on osoittautunut näppäräksi tavaksi saada yhteen paikkaan kaikkien pankkien kaikkien tilien tapahtumat, luokitella niitä, seurata ja budjetoida talouden kehittymistä sekä asettaa säästötavoitteita.

Kaltaiselleni piilonörtille (pakko tunnustaa että excel-taulukoissa on jotain outoa viehätysvoimaa…) tämä tapa hahmottaa talouden kehittymistä on ollut kiinnostava ja saanut aikaan erilaisia oivalluksia ja kysymyksiä sekä suoranaisia säästöjä, kun seurantajaksoa alkaa olla riittävästi.  Nyt on ajantasaista ja jatkuvasti päivittyvää (me päivitämme Balancionimme kerran kuussa) tietoa eri menoista ja tuloista sekä budjetoinnin toteutumisesta. Ennen Balancionia tämä oli vain haave tai satunnainen ponneton yritys seurata rahan tuloa ja menoa excelillä, mutta nyt seurannasta on tullut paljon systemaattisempaa.

Palvelu oppii pikku hiljaa, joten yhä useammat tilitapahtumat löytävät tiensä oikeisiin luokkiin melko vaivattomasti.  Kuitteja en siis säästä kuin vähän harvinaisemmista ostoista siihen saakka kun ne on päivitetty Balancioniin (Takuukuitit yms. on asia erikseen).

Kun on onnistunut sisäistämään miten ohjelma toimii ja virittämään siitä oman näköisensä, homma toimii aika sutjakkaasti. Toki alkuvaiheessa menee enemmän aikaa opetteluun, kokeiluun ja esimerkiksi meno- ja tulokategorioiden räätälöintiin omiin tarpeisiin sopivaksi. Esimerkiksi nyt kuun vaihteessa päivityksiin, tietojen luokittelun oikein menemisen tarkastamiseen ja talouden analysointiin meni noin tunti.

Ihan kaikkea tietoa Balancioniin ei saa eli tiettyjä sijoituksia pitää edelleen seurata muuta kautta, mutta päivittäisraha-asioita palvelulla voi analysoida kattavasti. Koko ajan näkyy tulevan mukaan myös uusia kortteja, joita voisi seurata.

Palvelussa voisi myös vertailla omaa talouttaan samantyyppisiin talouksiin, mutta tämä osio on toistaiseksi jäänyt hyvin vähälle käytölle, kun tarvetta siihen ei ole tuntunut meillä olevan.

Meille tämä on ollut hyvä ja aiomme jatkossakin käyttää Balancionia. Kerrottakoon vielä että kaikesta tästä kehumisesta huolimatta minulla ei ole mitään tekemistä kyseisen yrityksen tai sen taustatahojen kanssa muuten kuin riviasiakkaana.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Balancionin käyttäjäkokemuksia

 1. Heikki sanoo:

  Moi Ritva ja tervetuloa taas bloggauspuuhiin!
  Tuo Balancion on uusi tuttavuus minulle. Linkkisi kautta kävin hieman nuuskimassa. Olen itse hoitanut noita juttuja omalla excel -sovellulluksellani, joka on kehittynyt vuosien saatossa mielestäni aika hyväksi. Tärkeät tapahtumat eivät kuitenkaan siirry pankkitileiltä automaattisesti eli onhan siinä hieman tylsää manuaalipuuhaa. Ruokamenoista riittääkin summataso. Siirtyvätkö tapahtumat tuossa suoraan? Voiko siinä jaksottaa menoja?

 2. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Hei Heikki ja kiitos kommentista. Jospa taas tämä blogi tosiaan aktivoituisi, välillä tuntui että sanottavaa oli niin vähän ja sekin niin triviaalia, että katsoin parhaaksi pitää vähän taukoa.

  Tuo tietojen haku Balancioniin tapahtuu siis aina kun haluat (me haemme vain kuukauden vaihteen jälkeen) automaattisesti omilla pankkitunnuksilla omasta pankistasi. Kun tiedot on siirretty Balancioniin, ne luokitellaan omiin menoluokkiinsa sen perusteella, kenelle on maksettu. Esimerkiksi Alkosta ostettu luokittuu automaattisesti alkoholiostoksi (ohjelma oppii omista valinnoistasi ja muiden käyttäjien toimista). Jos on jokin uusi ostopaikka niin voit itse antaa sen luokan mihin haluat, ja ohjelman luokituksia voi myös muuttaa, joten kuluseurannan voi räätälöidä itselle sopivaksi. Balancion hallitsee myös lainatilit ja luottokorttitilit.

  Jaksotuksista en ole varma, mutta ainakin tapahtumia voi pilkkoa (esimerkiksi lainanlyhennyksen voi jakaa lyhennyksen ja koron osuuteen), mikä on osoittautunut käteväksi tavaksi tarkentaa seuraamista.

  Pieni miinus on että tietojen siirtoa esim exceliin ei ole, jos haluaisi jatkojalostaa jotain. Mutta ohjelmassa on hyvä grafiikka ja sinänsä se riittää kyllä. Käsin näpräämisen määrä on olennaisesti vähentynyt ja Balancionin käyttö helpottuu kerta kerralta, juuri siksi koska ohjelma oppii omista valinnoistasi (esimerkiksi tuon tapahtuman pilkkomisen voi määrittää niin, että se jatkossa automaattisesti pilkkoo samantyyppiset tapahtumat samalla logiikalla).

  Kannattaa kokeilla ehdottomasti, ja tuo vuosihintakin on aika edullinen ja meillä jo ainakin säästynyt oivallusten ansiosta moneen kertaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s