Säästän sähköä (tai ainakin yritän..)

Kuva Israelista

Ruokajätteen osalta on vain myönteistä kerrottavaa, sillä kaikenlaista tuunausta on harrastettu ja asiaan kiinnitetty sille kuuluvaa huomiota. Lapsen lautasjätteen määrään näyttää eniten vaikuttavan vanhempien kyky ennakoida nälkätilaa ja sitä kautta annostella sopivia annoksia lautaselle. Seuraava askel on antaa annostelu lapsen itsensä suoritettavaksi, sillä oletettavasti hän siinä on tarkempi meitä, ruokahalunsa kun vaihtelee rekkamiehen annoksista linnun annoksiin säännöllisen epäsäännöllisesti 🙂

Sähkönsäästö tuntuu myös olevan pinnalla muissakin blogeissa näin alkuvuodesta. Siitä on puhuttu ainakin täällä, jossa myös aiheeseen liittyvä arvonta.

Itse olen viime vuoden kulutuslukujen perusteella yrittänyt ymmärtää, millainen meidän sähkönkulutuksemme on suhteessa muihin. Me asumme vuonna 1989 rakennetussa puisessa, shkölämmitteisessä paritalossa, meidän kolmen hengen taloutetemme on
kuluttanut viime vuosina sähköä keskimäärin 8 000 kilowattituntia vuodessa eli noin 24 MWh/vuosi. Löysin tiedon, jonka mukaan uudessa omakotitalossa asuva nelihenkinen perhe kuluttaa sähköä vuodessa keskimäärin 5 MWh. Mikäli myös lämmitys ja käyttöveden lämmitys tapahtuu kokonaan sähköllä, on kokonaiskulutus keskimäärin 19 MWh.

Me olemme siis sähkörohmuja. Toki talon ikä vaikuttaa, sillä nykyiset energiamääräykset ovat tiukempia kuin reilut parikymmentä vuotta sitten. Pari vuotta sitten asennettu ilmalämpöpumppu on auttanut pitämään näinä kylminä talvinakin kulutuksen ruodussa, sillä ilman sitä kulutuksemme oli hiharavistusmenetelmällä arvioiden luultavasti noin 15 % isompi.

Meillä on miehen kanssa asiasta keskusteltu ja yritetty miettiä kaikki keinot. Listaan saimme heti kymmenkunta asiaa auttavaa toimenpidettä, joista osa toki vaatii investointia:
– alapohjan lisäeritystys puhallusvillalla
– lämmön talteenotto ilmanvaihdosta
– varaavan takan käyttö entistä useammin esim. viikonloppuaamuina
– edullisemman yösähkön hyödyntäminen pesu- ja astianpesukoneiden toiminnassa
– huonelämpötilojen laskeminen yhdellä asteella
– tarpeettomien valmiusvirtojen ja valojen sammuttaminen ohikulkiessa
– täysiä koneellisia pesukoneissa (huomasin muuten lipsuneeni tässä parin vuoden aikana, se näkyi heti vedenkäytössä)
– ovien ja ikkunoiden uudelleen tiivistäminen
– ilmalämpöpumpun kaikkien säätöjen opetteleminen kunnolla ja niiden käyttäminen (mitä, onko siinä muitakin nappeja kuin on/off?)

Siinäpä sitä onkin hommalistaa tulevalle vuodelle… Raportoin jossain vaiheessa tämänkin edistymisestä. Lisäkikkojakin otetaan mieluusti vastaan.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

6 vastausta artikkeliin: Säästän sähköä (tai ainakin yritän..)

 1. kaikenhuippu sanoo:

  Moikka.

  Meillä on myös tuota sähkönkulutusta mietitty jo pidemmän aikaa, ja tehty toimenpiteitäkin, reilu vuosi sitten laitettiin tonnilla uutta puhallusvillaa yläpohjaan, ja ei ole paljon jääpuikkoja näkynyt. Lämmitämme leivinuunia talvisin käytännössä päivittäin, sillä olemme kotona töissä joten se onnistuu. Säästötoimilla olemme saaneet talouden sähkönkulutuksen pysymään suunilleen samoissa vaikka perhe onkin kaksinkertaistunut 🙂

  Lisäksi tällä hetkellä on tarjous pyydetty ja saatu aurinkokeräin/savukaasukierukka/lämminvesivaraaja-paketista. Lämmin käyttövesi kun vie aika paljon sähköä, joka ei ole halpenemaan päin. Tosin harmittaa että koko varaajan joutuu vaihtamaan, sillä nykyisessä ei ole optiota muuhun kuin sähkölämmitykseen. Tämä tuo hintaa lisää 50-80%! Muitakin hankkeita on suunnitteilla, niistä tulee sitten aikanaan raporttia myös omaan blogiini.

  Suosittelen lukaisemaan viime syksynä ilmestyneen Pieni suuri energiakirja-teoksen. Siinä on paljon hyviä vinkkejä.

 2. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Hei Kaikenhuippu, kiitos kommentista ja mielenkiintoisen oloinen blogi sulla! Tuota kirjaa on kehuttu ja se on menossa varaukseen kirjastosta, täytyy ehdottomasti tutustua. Vaikuttaa siltä, että teillä on lähdetty sähkönsäästöön ihan tosissaan. Taitaa ollakin niin, että isoimmat säästöt saa puuttumalla juuri eristykseen, lämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseeen. Valmiusvirtojen ja valokatkaisinten napsuttelu on lopulta kuitenkin se jäävuoren huippu, vaikka tietysti omalla tavallaan merkityksellistä sekin.

 3. kaikenhuippu sanoo:

  Kiitos, tervetuloa tutustumaan ja kommentoimaan jos jokin aihe aiheuttaa pistoksen 🙂 kohtuullistamista ja degrowthia on myös ollut tarkoitus käsitellä, ja pitipä minun laittaa tuoreesta kirjastasikin sinne lyhyt esittely/arvio, mutta se on hieman jumissa monen muun aiheen ja perheelämän painaessa päälle. Tuosta energiakirjasta löytyy arvio/esittely lokakuulta.

  Säästöjä tulee jotain sieltä ja toista täältä. Osa on helppoja ja halpoja, osa sitten kalliimpia (lämmöntalteenotto, eristeet, ikkunoiden vaihto tms). Yksi mitä on myös talvisin tehty, niin olemme lapioineet lunta talon ympärille seinää/sokkelia vasten eristeeksi. Eron tuntee varpaissaan aika nopeasti 🙂 Huonelämpötilan laskeminen sinne 21-22 asteeseen on meillä ollut myös nyt tänä talvena käytössä, seuraukset ovat olleet t-paitaisten henkilöiden vaihtuminen pitkähiaisia ja villasukkia pitäviin, mutta ei mitään sen vakavampaa. Yli 22 astettu tuntuu nykyisin jo turhan lämpimältä, joten aika nopeasti tuohon kyllä tottuu (kesällähän oli lämpöä yli oman tarpeen).

  Varsinkin lämmitysaikaan noiden valojen ja kytkinten katkominen on suomessa vähän niin ja näin, koska lämmöksihän se energia sieltä muuttuu, ja jos lämmitystarvetta on, niin se sitten vähenee. Edullisemminkin voi tietysti lämmittää kuin digibokseja käyttämällä mutta kuitenkin.. 🙂

 4. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Kommentistasi tuli mieleen, että noin lunta lapioitiin seinustalle myös lapsuudenkodissani, vanhat konstit ovat usein viisaita. 🙂

 5. Sähkölämmitteisessä talossa ilmalämpöpumppu on yksi hyvä vaihtoehto energian säästöön. Tein itse perusteelliset laskelmat joissa skaalasin vertailuvuodet samalle viivalle lämmitystarveluvuilla. Tulos ja vinkkejä ilmalämpöpumppua harkitsevalle löytyy blogistani http://viestitin.blogspot.com/2011/01/totuus-ilmalampopumpuista.html

 6. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Kiitos kommentista Aron, täytyypä tutustua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s