Kuinka löydät sisäisen Marttasi?

Kati Sarvela kirjoitti todella kauniin arvion Kohtuus kaikessa -kirjasta, kiitos Kati ja mukavaa, että pystyin kirjan ajatuksilla antamaan sinulle pohtimista!

Kati lähetti minulle oman kirjansa Mielentilojen treenikirja – Terapoi itsesi eheäksi (Kustantaja Kuumussa virtaa Oy 2010). Kirja perustuu Katin merkintöihin Anna ja hänen ystävänsä -blogissa ja kuvaa Katin omien erilaisten mielentilojen välistä keskustelua. Nämä keskustelut johdattavat Katia parempaan itsetuntemukseen ja hyvinvointiin.

Kun otin kirjan käsiini, minulla  ei oikein ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia sen suhteen. Olin kyllä lukenut Katin blogia satunnaisesti, mutta mielentilapohdiskelut olivat päässäni jääneet suuremmin jäsentymättä. Kun kirjan ensilehdillä tutustuin Katin moniin mielentiloihin, kuten toimeliaaseen Marttaan, sisäiseen lapseen Tyttöseen, Tiedemieheen, filosofoiviin Simoneen ja Regineen sekä moniin muihin, löysin yllättävän paljon tuttu(j)a. Kirjassa riittää varmasti pohdittavaa terapian ammattilaisillekin, mutta se oli kiinnostava ja antoisa myös tällaiselle keittiönpöytäpsykologian harrastajalle, sillä niin tutunkuuloista tuo mielen sisäisen teatterin kieli oli omastakin elämästä. Itse löysin itsestäni samantyyppisiä hahmoja: kotitalousihme sisälläni on hänkin ollut nimeltään Martta, mutta joskus hänen seuraansa liittyvät niin Marttyyri, Älykkö, Jääleidi kuin Ilonpilaajakin. Monia muitakin on, ja Katin kirja auttoi minua jäsentämään niiden roolia ja vaikutusta.

Kirja on hyvä kuvaus ego-state-terapiaa hyödyntävästä itsehoitoprosessista, jonka Kati hypnoterapeutin kokemuksella ja sujuvan kirjoittajan varmuudella on dokumentoinut kiinnostavaan muotoon. Kirjassa on mukana myös aimo annos yhteiskuntakritiikkiä nykyistä kulutuskeskeistä markkinahurlumheitä kohtaan. Katillahan on kokemuksia oravanpyörästä ja nyttemmin hän tarkkailee elämää Kuhmon syrjäkylän rauhoittavasta näkökulmasta käsin.

Mielentilojen treenikirjassa on tuhdisti asiaa, joka vaatii pureskelua ja pohdintaa. Väljempi taitto ja ehkä pienoinen tiivistäminen olisi voinut tuoda tekstiin erilaisia hengähdystaukoja, joita ainakin itse huomasin kaipaavani tätä teatteriesitystä seuratessani. Teoksen ideassa on kyllä aineksia useampiinkin, erityyppisiin kirjoihin, joten jään jännityksellä odottamaan jatkoa.

Katin kirjaa voi suositella henkilöille, jotka haluavat tutustua paremmin itseesä ja havainnoida sitä miten oman mielen tapahtumat, ajatukset ja tunteet vaikuttavat meidän kaikkien hyvinvointiin. Terapioita paremmin tunteville uskon kirjan antavan myös kiinnostavaa pohdittavaa. Kiitos kirjasta Kati, olen iloinen että jaoit avoimesti ja tunteella oman prosessisi opiksi meille muillekin!

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s