Pieni elämä houkuttaa

Lupasin teille jo jonkin aikaa sitten arvion uudehkosta downshifting-kirjasta, nimittäin Marikka Bergmanin teoksesta Pientä elämää etsimässä (Basam Books 2010).

Marikka on ammatiltaan toimittaja (joka myös bloggaa), ja tämä luonnollisesti näyttäytyy kirjan sujuvana luettavuutena ja sisällön monipuolisuutena.Takakansi lupaa rehellisen opintomatkan suoritushulluuden lähteille, ja lupaus pidetään. Nautin kirjan hieman vinosta itseironiasta, jolla Marikkaa kuvaa monipolvista matkaansa hiljaisuutta ja pienuutta kohti, sillä kuvauksessa on koskettavaa henkilökohtaisuutta.

Marikkan perheeseen kuuluu neljä lasta ja lapsiperheen arki on kirjan punaisena lankana vahvasti läsnä koko ajan. Kiinnitin huomioni myös Marikkan pitkään opintomatkaan erilaisten uskontojen ja elämänkatsomusten parissa, alkaen ortodoksinunnaksi tulemisesta haaveilevasta nuoresta ja jatkuen new agen kautta nykyiseen zen-buddhalaiseen katsontakantaan.

Buddhalaisuudesta monet tuntuvat nykyisin löytävän rauhan sielulleen, kuvittelisin että nimenomaan sen vuoksi, että se ohjaa kohtaamaan oman itsensä avoimesti, mutta ilman kovaa ulkoista suorittamisen kehikkoa. Sellainen tekee hyvää nykyihmiselle. Itselleni buddhalainen hengellisyys on kuitenkin vierasta, ja siksi en varmaan saanut kirjasta kaikkea mahdollista irti.

Sen sijaan perheellisen arkeen löysin Marikkalta tuttuja tunnelmakuvia. Hän kehottaa kiireisiä nykyvanhempia luopumaan, pelkistämään ja hidastamaan, havaitsemaan mitä heillä jo on, ja siirtymään tekemisestä olemiseen. Erityisen kiinnostavaa oli kirjan pohdinta yhteiskunnan pelkopommituksesta, joka kohtaa meitä talousuutisten, sijoitusneuvojen, lastenkasvatusideologioiden ja kulutuksen areenoilla. Bergmanin kirja onkin aidontuntuinen matkakuvaus taivaltamisesta sinne, minne monet muutkin ovat juuri nyt matkalla: pienempään ja hiljaisempaan elämään.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Pieni elämä houkuttaa

  1. Marikka sanoo:

    Kiitos Ritva arviosta! Luen parhaillaan kirjaasi, eli näin voimme tehdä blogeissamme arviovaihtarit.:) En ole muuten zen-buddhalainen, vaikka kirjasta ilmeisesti tuli sellainen vaikutelma. Olen edelleen ortodoksi, mutta minua kiinnostavat kaikkien viisaiden ajattelijoiden ajatukset hidastamisesta, yksinkertaistamisesta ja läsnäolosta. Zeniläisistä kirjoituksista niitä vain löytyi erityisen paljon.

  2. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

    Kiva Marikka, toivottavasti kirjani ilahduttaa sinua yhtä paljon kuin sinun kirjasi minua – on aina kiva lukea hengenheimolaisista 🙂 Ehkä tein hieman hätäisen tulkinnan tuosta buddhalaisuudesta, toivottavasti et mitenkään pahastunut? Nämä kohtuullisuusasiat ovat kyllä jotenkin olleet läsnä lähes kaikissa uskonnoissa ja filosofisoissa ja kaipuu kohtuuteen saattaa olla kollektiivisessa alitajunnassamme vaikuttavakin asia, siksi eri uskontojen rajat ovat tässä asiassa melko merkityksettömiä. Itselläkin on takana samanlaista etsintää eri puolilla, kunnes sitten on löytynyt se oma henkinen koti, siksi varmaan kiinnitin sinun kohdallasi asiaan huomiota.

  3. Marikka sanoo:

    Kirjasi vaikuttaa tosi kiinnostavalta! Eri henkisten katsomusten rajat ovat minullekin muuttuneet vuosien varrella sen verran yhdentekeviksi, että koen pelkkänä kohteliaisuutena, jos minua pidetään zen-buddhalaisena(kin). Mutta se voi ehkä vaivata oikeita zen-Mestareita, jotka eivät takuulla ole nähneet minusta ikinä vilaustakaan tilaisuuksissaan. Siksi siis tarkennus.:)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s