Mediassa keskustellaan downshiftaamisesta

Google Alertsin löytämää downshiftingistä muualla verkossa:

Tohtori.fi: Downshifting – Hidas elämä houkuttaa yhä useampia

Aamulehden blogit: Degrowth, Downshifting ja Slow

MTV3 Huomenta Suomi: Dowshifting- hyvinvointi ennen työtä

Talouselämä: Kekkonen ja downshifting eivät ole tätä päivää

Talouselämä: Tee töitä äläkä kitise

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Mediassa keskustellaan downshiftaamisesta

 1. Isukki sanoo:

  Mukavan yksisilmäistä kirjoittelua puolin ja toisin. Toiset pitävät hommaa peri-positiivisena, ja Talouselämä (yllättäen) lyttää homman täysin kelvottomana ajatuksena, käyttäen perusteena, mitäs muutakaan, kuin talouskasvun ja siten verotulojen vähenemistä. Ihan kuin tuo downshifting tarkottaisi sitä ihminen luopuu kokonaan kaiken työn tapaisenkin tekemisestä.

  Mielestäni kyseessä on enempi siitä, että koska talouskasvulle ei MIKÄÄN riitä (jopa kasvun kasvamisen hidastumisesta tulee olla huolissaan, kaikki äkkiä tekemään lisää!). Ja siitä että jotkut ihmiset ovat huomanneet kyseisen asianlaidan ja haluavat tehdä omalta osaltaan siihen liittyvän jonkinasteisen päätöksen.

  Ja sitäkin voisi miettiä, että kenties joku downshiftaaja saattaa viihtyä uudessa elämässään ja hieman vähemmässä työssään jopa eläkeiän jälkeen, kun hänestä ei ole imetty joka pisaraa vielä yhteisen talouskasvun alttarille… Itselläni on tavoitteena hoitaa sellainen duuni ja sellaiset ehdot, että niissä viihtyy elämän loppuun asti. Tähän mennessä näyttää ihan hyvältä. 🙂

  Vähän kuin Saiturinkin blogissa joku oli huolissaan talouskasvun pienentymisestä jos kaikki rupeavat yltiö-säästäjiksi…. tuskin tulee tapahtumaan, ja tuskin ihan yhdessä yössä edes kovin paljon lisääntymään.

  Asiasta kannattaisi kyllä tehdä tutkimuksia, sillä voi esim olla että nämä ”itsekkäät downshiftaajat”:
  – Ovat vähemmästä stressistä johtuen keskimääräistä terveempiä (eli käyttävät vähemmän terveyspalveluja)
  – Hoitavat läheisiään keskimääräistä enemmän (on enempi aikaa hoitaa lapsia tai vanhempia tai sairaita perheenjäseniä jos ei ole 60 tuntia viikossa toimistolla, vaan esim 30 tuntia). Eli myös heidän lähipiirinsä käyttävät vähemmän verovaroin maksettuja palveluita.
  – Kuluttavat keskimääräistä kestävämmin, koska heillä on ehkä hieman enemmän aikaa ja halua esim kokata, etsiä kestäviä tuotteita, korjata vanhoja tavaroita tms. Tämä on tietysti hieman huono uutinen kiinan onnellisille ja hyvin palkatuille tehdastyöntekijöille jotka näitä tavaroita valmistavat… Ilmastonmuutokselle tämä on myös huono uutinen, sillä se saattaa hyvinkin hidastua jos turhan krääsän valmistus ja roudaus ympäri maailmaa vähän vähenee…
  – Pystyvät helpommin venymään myös työpanoksen suhteen silloin kun on oikeasti tarvetta. Tuntuu siltä että nykyisin täytyy koko ajan venyä, meni hyvin tai huonosti, ja jos menee huonosti niin sitten täytyy venyä vielä enemmän, kunnes sitten aloitetaan yt-neuvottelut… Tässä ongelma on tietysti hyväpaha globalisaatio lisättynä armottomalla kapitalismilla jonka sisäänrakennettu vaatimus on että jos ei purista koko ajan kaikkea irti niin joku muu tekee sen ja sinut syödään…

  Mutta noi ovat tietysti vain kauniita ajatuksia, kunnes joku tekee asiasta tutkimuksen. Ihan järkeenkäyviltä nuo pointit silti minusta tuntuvat…?

  Äh, meni vähän sekavaksi tämäkin viesti, pahoittelen, mutta tarkoitus oli lähinnä tuoda ilmi muutakin kuin nuo median esittämät yksisilmäiset näkemykset asiasta, oli se sitten positiivinen tai negatiivinen kanta.

  – Isukki (sieltä Saituri.org:n kommenttipalstoilta, jota kautta eksyi myös tänne oivaan blogiin)

 2. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Kiitos Isukki hyvästä kommentista. Olen niin täysin samaa mieltä noista kohtuullistamisen hyödyistä kanssasi (erityisesti koska omasta kokemuksesta ne allekirjoitan kaikki). Tämä downshifting-keskustelukin kaipaa kohtuullistamista, sillä meille kerrotaan vain niistä ääripäiden ratkaisuista, totaalisista irtiotoista, jotka harvalle sitten kuitenkin ovat mahdollisia ja pitkäkestoisia tapoja muuttaa elämäänsä kestävämpään suuntaan.

  Kohtuutta pitäisikin ensiksi harjoittaa omien korvien välissä, sitten ihan omassa perheessä ja kotiseinien sisällä, omassa työssä, ihan ilman isoja hyppyjä tuntemattomaan.

  Liian vähän mietitään sitä, miten tästä voitaisiin saada eväitä siihen, että ihmiset jaksaisivat ja viihtyisivät pitempään työssä, jos voimia voisi jaksottaa paremmin matkan varrella. Työelämä on maratoni, ja jos sitä vetää satasen vauhdilla alusta asti, ei ihme, että uuvuttaa jo kolmivitosena.

 3. Marikka sanoo:

  Samaa mieltä, koko downshifting-keskustelu kaipaa tosiaankin kohtuullistamista. Minua todella kiinnostaa miksiköhän pienempiä downshifting-tekoja harvemmin nostetaan näkyville? Olisiko siksi, että kun näytetään downshiftaajan esimerkkinä aina vain Maikkarin klipin tyyppisiä (menestyvästä Michelin-kokista —> joogayhteisöön) elämänmuutoksia, se myös saa suurimman osan ihmisistä pysymään kiltisti omissa oravanpyörissään? Eli perinteinen ”tällaisiakin friikkejä on, mutta älkää te vaan kokeilko tätä kotona”-näkökulma?

 4. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Good point, Marikka. Media kertoo tarinoita, joiden se arvelee kiinnostavan ihmisiä. Taviksista ja niiden elämäntyylistä, varsinkin tapauksissa, jossa ne tavikset vielä nuukailevat ja koettavat vältellä työn sankaruutta, ei median mielessä luultavasti ole mitään kovin houkuttelevaa, koska sillä ei voi myydä mitään.

  Mutta me jotka tiedämme, hymyilemme salaperäisesti ja jatkamme kohtuullista taviselämäämme onnellisina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s