100 tavaran vähennyshaaste: Oprah’n ansiosta tilanne tänään 10+1

Ei meillä usein Oprah Winfreyn talkshow’ta katsota, mutta näköjään se saa aikaan mielenkiintoisia reaktioita Elämäni Miehessä, joten ehkä pitäisi. Tänään nimittäin mies huuteli minua telkkarin ääreen, kun Oprah-mamma käsitteli tavaramäärän yksinkertaistamista haastamalla kaksi perhettä luopumaan viikoksi kaikesta viihde-elektroniikasta, tekemään ruokaa ja syömään yhdessä kotona ja puhumaan toisilleen sekä lahjoittamaan tarpeetonta tavaraa tarvitseville.

Kun ohjelma loppui, mies loihe lausumaan, että kun sinä olet siihen Saiturin 100 tavaran poisheittohaasteeseen ilmoittautunut niin pitäisikö sille asialle tehdä jotain? Mitä jos mentäisiin raivaamaan vähän vanhaa tavaraa pois autokatoksen vintiltä?

Siinä vaiheessa olin tipahtaa sohvalta, sillä juuri se paikka on pahin rytöpesä meillä ja sinne unohdetaan kaikkein epätoivoisimmat tavarat, jotka halutaan pois silmistä. Se on maailman epäkäytännöllisin varastotila, pimeä, matala ja … täynnä. Kaikkea. Tarpeetonta, enimmäkseen. Sinne ei ole taidettu kurkata pariin vuoteen. Jotenkin sain kuitenkin ihmetykseltäni nyökkäiltyä suostuvani puolen tunnin raivaushetkeen.

Kasasimme sinä aikana autoon Sortti-asemalle vietäväksi seuraavaa:

 • rikkinäinen rattikelkka
 • vanha ja koinsyömä turkki
 • vanha ja rikkinäinen silityslauta
 • ikivanha kuivausteline, nk. oskarinoksa
 • cd-teline
 • ruuvipuristin, ruosteessa
 • lääkekaappi, muovinen, osa siivouskomeron tarvikkeistoa
 • ammoiseen jääkaappiin joskus kuulunut säilytyskori
 • olohuoneen matto

Tavarat olivat kaikki todellakin niin huonokuntoisia, ettei niitä voinut ajatella annettavaksi eteenpäin. Siispä tämä kasa sekä merkittävä määrä pahvia ja styroksia (miksi olemmekaan säilyttäneet telkkareiden tms. tilaavievät pahvilaatikot?) ajettiin riemusaatossa Konalan Sorttiin. Maksoi 5.50 ja palkaksi tilaa varastoon, erittäin hyvä mieli ja bonuksena kaksi sellaista isoa lelua, joiden olemassaolon olin jo unohtanut, mutta joille on hyvää vauhtia ilmestymässä uuden polven käyttäjä lähipiiriin ja jotka siis odottavat vintillä Eino-Elmeriä vielä  jonkin aikaa. Lisäksi Junioria ilahduttivat isonveljen neljä vanhaa Akkari-vuosikertaa. Varastoon jäi toki vielä tavaraa, mutta eiköhän sinne taas joskus mennä uudestaan raivaamaan.

Olen haasteeseen liittyen laitellut tavaraa Bookyyn, Huutonettiin ja Netcycleriin, mutta vasta yksi kirja on myyty. Sääntöjen mukaanhan tavaran pitää olla ulos talosta ennen kuin sen saa kirjata. Taloudellisesti kuitenkin myönteisesti, sillä kirjan tuotto oli välityspalkkion ja postikulujen jälkeen 11.50, ja kun siitä vähennetään tämän päivän kierrätysmaksu 5,50, niin olen kokonaista kuusi euroa plussalla. Minimaalisista euroista viis, mutta mieli on kovasti kevyempi.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

5 vastausta artikkeliin: 100 tavaran vähennyshaaste: Oprah’n ansiosta tilanne tänään 10+1

 1. Saituri sanoo:

  Mielenkiintoista nähdä, miten omat – aluksi pieneltä tuntuvat – tempaukset saavat massoittain ihmisiä liikenteeseen.

  Joka tapauksessa hieno nähdä, että ryhdyitte hommassa tuumasta toimeen! Hyvinhän sitä tavaraa onkin kertynyt ja juuri tuollaisen vanhan, rikkinäisen varastoroinan poiskuskaaminen on hyvin vapauttava kokemus. Siinä vähän symbolisesti myös mennyt kuskataan pois ja annetaan tilaa tulevaisuudelle (jotkut konkreettisestikin elävät menneisyydessä tavaroidensa kautta).

  Eikö olekin mielenkiintoista huomata, miten ihmeellisiä tavaroita sitä onkaan vuosien mittaan heittänyt varastoon pölyttymään vuosien mittaan?

  Omalla kohdalla haaste ottaa tällä hetkellä vähän vastatuulta, kun tuntuu, että kasan kalleimmat ja sitä kautta hyödyllisimmät tavarat eivät tee oikein kauppaansa kenellekään ja samalla kaikenlainen krääsä viedään melkein käsistä.

  Ei jaksa aina ymmärtää, mutta joka tapauksessa tavalla tai toisella ne 100 tavaraa tästäkin taloudesta katoavat.

  Tsemppiä tännekin ja pidetään haasteen purku sitten syksyllä 🙂

  • Ritva Rajander-Juusti sanoo:

   Näytät saavan aikaan melkoisen kansanliikkeen 🙂

   Aika kummallista on mitä kaikkea sitä onkaan säästänyt ja ennen kaikkea MIKSI? Toivottavasti sullakin kaupankäynti alkaa sujumaan. Ironista on että oma ja ostajien käsitys tavaran arvosta second hand-markkinalla on usein niin toisenlainen. Olen jo päättänyt että mieluummin vaikka lahjoitan esim. lastenvaatteita ihan ilmaiseksi kuin myyn hyviä kenkiä parilla eurolla, kun eivät muuten tunnu menevän kaupaksi. Itselle tulee parempi mieli siitä kun ei pahoita mieltä tinkijöiden ja nirsoilijoiden vuoksi. Tsemppiä sullekin Saituri!

   • Sotkuholisti sanoo:

    Tervehdys, eka kertaa blogissasi visiitillä. Näyttää kivalta ja oman tuntuiselta. Tutustun tarkemmin ehkä jo huomenna. Nyt on saatava muutamat hommat tehtyä ennen deadlinen iskemistä päälle.

    Tiedätkö, mulla oli ennen ihan sama fiilis. Mieluummin lahjoitin tavarat ja vaatteet tutuille, puolitutuille tai tuntemattomille hyväntekeväisyyskirppiksen kautta kuin pahoitin mieleni (tai jopa suutuin) tinkijöiden kanssa kirppiksellä. Vuosia sitten mua inhotti erityisesti ne trokarit, jotka tulivat kaivamaan laatikoita ennen kuin ehti tavaroita edes esille laittaa.

    Nykyisin, jos jollekulle rojuni kelpaa, niin hyvä on.

    ps. minäkin olen mukana tässä Saiturin aloittamassa sadan tavaran kansanliikkeessä 🙂

 2. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Tervetuloa Sotkuholisti, sinun blogiisi löysin Saiturin haasteen kautta ja olen ihan koukussa ja tsempittämässä sinua hienosti edenneessä raivauksessa!

 3. Paluuviite: Saituri » 100 tavaran poisheittohaasteen jälkilöyly

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s