Salaisista säästöistä haasteeseen

Linkitän kaksi viisasta kirjoitusta tavaroiden omistamiseen liittyen. Haastan sinutkin mukaan toimimaan!

Ordinaren Maria pohtii, mistä sitä tavaraa oikein tulee.

Uusia huonekaluja on kivaa ostaa, kun Ikeassa niitä myydään halvalla. Kolme vuotta vanhan sohva on jo niin epätrendikäs, että se on suorastaan pakko kierrättää omilleen muuttavalle sukulaistytölle. Kun kerran Ikeaan ollaan menossa, sieltä voi ostaa tuoksukynttilöitä (syksy tulossa), uuden kylpyhuoneen maton (vanha on väärää sävyä), muutaman keittiövälineen (ai mikäs tämä on, tätä meillä ei olekaan), pussilakanat koko perheelle (onpa halpaa!) ja napata mukaan pari kourallista lyijykyniä (lapset saa piirtää). Kaikki tämä kannetaan ovesta sisään. Ulos lähtee vain sohva.

Saituri kalkyloi omistamansa salaisen säästön määrää eli rahaa, joka on kiinni hänen tavaroissaan.

Liiketaloutta opiskellessa yksi tärkeä asia, joka opetetaan ymmärtämään on, että varastolla on rahallinen arvo ja mitä suurempi tuo varasto on, sen enemmän varastoon on sitoutunut rahaa kiinni ja sen vähemmän rahaa on käytössä itse bisneksen pyörittämiseen. Tästä syystä varaston määrä on pyrittävä minimoimaan vain liiketoiminnan pyörittämisen tarpeita vastaavaan määrään. Sama pätee yksityistalouteenkin, joskin harva tätä ajatusmaailmaa todella toteuttaa. Vaikeaahan se onkin, sitä en kiellä.

Saituri päätti myös päästä eroon sadasta tavarastaan ja haastaa muutkin mukaan sadan tavaran poistohaasteeseen ja kerätä samalla säästöhaasteeseensa hieman lisäpottia! Minä lähden mukaan, tästä saa mukavasti boostia organisoimiseen. Tule sinäkin, ilmoittaudu Saiturin blogissa. Lupaan raportoida asian etenemisestä omalta kohdaltani täällä blogissa.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

4 vastausta artikkeliin: Salaisista säästöistä haasteeseen

 1. Kiitos, Ritva, linkityksestäsi. 🙂

  Mielenkiintoinen tuo varaston arvo -näkökulma. Itse ajattelen, että turha tavara sitoo rahaa sekä varaston arvona, mutta ennen kaikkea säilytystilaan investoidun pääoman muodossa. Pääkaupunkiseudulla asuntojen neliöhinnat voivat olla jopa 5000 € ja jo kahden neliön tavarakasa sitoo 10 000 €. Jos asutaan vuokralla, joka kuukausi tavaran säilöminen maksaa montakymmentä euroa. Kannattaako sellainen? Olen myös törmännyt asiakkaisiin, jotka ihan vakavissaan harkitsevat isomman asunnon ostoa, jotta kaikki tavara mahtuisi sisään. Jos vaihtoehtoina on ottaa lisää asuntolainaa 50 000 € tai investoida vaikkapa 1000 € raivaukseen, josta saa vielä kotitalousvähennyksen, kumpi kannattaisi tehdä?

 2. Ritva Rajander-Juusti sanoo:

  Hyvä pointti, Maria, tuo lisäneliöiden tarve. Usein sen kuulee, että tavarat eivät mahdu olemassa oleviin neliöihin ja jotain tarttis tehdä. Samaa mieltä, että oikea vastaus _EI_ ole ostaa isompaa asuntoa.

 3. Vapaakulkija sanoo:

  Tavaroiden omistamisessa ja niistä luopumisessa taloudellinen aspekti on tärkeä, mutta henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vielä tärkeämpi on henkinen aspekti. Liiallinen omistaminen ja tavaravuori kuormittavat mieltämme ja tekevät elämästämme yksipuolista ja ahdistavaa. Tyhjentämällä huoneemme ja komeromme, tyhjennämme myös mielemme, mikä antaa meille mahdollisuuden elää vapaina ja onnellisina. Käsittelen näitä asioita myös omassa blogissani. Tervetuloa kurkistamaan!

  • Ritva Rajander-Juusti sanoo:

   Hei Vapaakulkija, anteeksi että kommenttisi julkaiseminen kesti niin kauan, se oli jostain syystä mennyt roskapostikansioon, josta vasta nyt sen tajusin.

   Tavaroista luopumisessa ei juurikaan ole saatavissa suuria taloudellisia hyötyjä, sillä moni tavara on menettänyt arvostaan helposti yli 90 prosenttia silloin kun se on tuotu kaupan kynnyksen ulkopuolelle. Henkinen puoli sen sijaan on palkitsevaa ja antoisaa, niinkuin sanoin. Mielenkiintoisella tavalla kyseessä on koko ajan syvenevä prosessi, jossa tavaroita kuoritaan ympäriltä kerros kerrokselta, ja samalla oma mielikin järjestyy. Vasta kun on tyhjää tilaa, mahtuu tapahtumaan uutta ja mielenkiintoista.

   Kurkkasin blogiisi, siellä näytti olevan paljon kiinnostavaa luettavaa, johon täytyy perehtyä. Pistäydy sinäkin täällä usein!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s