Tavarasuhteesta ja joulukrääsästä

Eilen käväisin pikaisesti suuressa puutarhamyymälässä hankkimassa kukkia talviseen asetelmaan. Siellä missä keväästä syksyyn ovat kukkineet monenväriset, runsaat ja mieltä ilahduttavat kukat ja kasvit, oli nyt aivan toisennäköistä. Joulukrääsä oli saapunut.

Kammottavia tonttuja kaikissa maailman väreissä, koristeita lasista, muovista, pajusta, hileestä, kimalteesta, kynttilänjalkoja joilla valaisisi pienen kylän, papereita, lahjanaruja kilometreittäin.

Alkoi ahistaa.

Silmiin on viime päivinä osunut muutamia  viisaita pohdintoja suhteestamme tavaroihin. Kulutusjuhlassa kehotetaan ottamaan jokainen esine vakavasti. Anu toteaa, että naisen vaatekaapin ei tarvitse olla pohjaton ollakseen toimiva. Vaatekaappi on prosessi, jonka ei ole tarkoituskaan olla heti täydellinen.

Joulushoppailuun  ja yleisemminkin ”shopocalypseen” otti kantaa myös Pastori Billy Helsingin-vierailullaan. Reverend Billy löytyy myös YouTubesta, check it out.

Nyt, ennen kuin jouluhysteria ehtii iskea perusteellisesti, olisi hyvä hetki ottaa myös jouluun tarvittavat esineet harkinnan alle ja karsia krääsää. Tässä muutama ehdotus:

  • Katsasta joulukoristeiden kunto etukäteen. Poista kehnot, korjaa vialliset ja täydennä sortimenttia harkitusti. Muista varalamput. Edullisimmin täydennykset  ensi joulua ajatellen teet joulun jälkeisistä aleista.
  • Etsi esiin komeroiden kätköistä ne lahjapaperirullat, narut ja joulukortit, joita hankit joka joulu liian paljon. Käytä ne ensin, osta tarvittaessa uutta harkitusti.
  • Muista, että lahjapaketin paperia ihaillaan ehkä 20 sekuntia ennen avaamista, ja mieti tarvitseeko kaikkiin lahjoihin sitä hienointa foliopainettua ihanuutta.
  • Tee joululahjalista. Mieti voisitko lahjoittaa itse tehtyä tai aineetonta.
  • Sovi lahjojen määrästä/maksimihinnasta/lahjattomuudesta etukäteen.
  • Ota hienovaraisesti selvää saajan lahjatoiveista. Varmistat sopivan lahjan ja helpotat omaa työtäsi.
  • Muista Marttojen klassinen joulusiivousohje: siivoa kaapit vain, jos aiot viettää joulun kaapissa.
  • Nauti lasi glögiä, hengitä syvään ja päätä tänä vuonna selviytyä joulusta vähemmälläkin hössöttämisellä ja tavaramäärällä.
Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s