Downshiftingin terminologiasta

Mari Koo pohtii tekstissään ja videolla downshifting-termin ongelmallisuutta viitaten parin viikon takaiseen IS Plussan artikkeliin aiheesta. Tuumailu liittyy siihen, voiko ”downshiftata” jos ei ole koskaan ”upshiftannutkaan” eli jos ei ole ns. tehnyt uraa ja kerännyt ympärilleen tavaraa.

Hyvä avaus, Mari. Näistä asioista kirjoittaessani olen lukuisia kertoja törmännyt terminologian soveltumattomuuteen ja siihen, ettei oikeita käännöksiä edes ole olemassa. Termien viidakko on melkoinen ja luvalla sanoen sekavahko. Elämäntapavalintana vapaaehtoinen vaatimattomuus (tähän asti paras löytämäni suomenkielinen termi mielestäni) voi kummuta niin monista suunnista ja sisältää niin monenlaisia ulottuvuuksia, että sen kuvaamiseenkin tarvitaan paljon erilaisia, päällekkäisiäkin käsitteitä.

Mari kirjoittaa asiaa:

Kaikenlainen ”vapaaehtoinen vaatimattomuus”, ”joutilaampi mutta nautinnollisempi arki” tai ”askeettinen hedonismi” on tietysti kulutuksen ympäristövaikutusten kannalta hyvä valinta. Ei kai silloin tarvitisisi erikseen puhua downshiftingistä, jos ihmiset lähtökohtaisesti eläisivät materiaalisesti huomattavasti niukemmin.

Tärkeämpää kuin termit on hahmottaa oma tapansa elää sekä sen vaikutukset ympäristöön ja ympäröiviin ihmisiin.

Mari nosti esiin myös toisen mielenkiintoisen pointin: onko vapaaehtoinen vaatimattomuus sukupolvikysymys? Tämän päivän kaksi-kolmekymppisille eläminen siten, että kulutusvalintojen kautta tai avulla tekee myös eettisiä päätöksiä, on huomattavasti tavallisempi ja yleisempi asia kuin meille melkein viisikymppisille. Esimerkiksi minun sukupolveni vanhemmille nuukuus ja monineuvoisuus arjessa on ollut pakon sanelemaa arkipäivää, vaikkakaan tuolloin ei ympäristönäkökulma ole ollut niin tarkasti esillä.

Ehkä siis kuitenkin jotain vanhaa tuttua, hieman uusilla mausteilla ryyditettynä? Onneksi nykypäivän nuoret (- huh, tässä kohtii tuntee itsensä ikälopuksi!) vaikuttavat valinnoillaan positiivisesti myös meihin vanhempiin ja kasvattavat mahdolliset lapsensakin ajattelemaan valinnoissaan myös ympäristöä ja läheisiään.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s