Pelko pois, kansalaiset?

Niin he meitä kehottavat, nuo Kataiset, Vanhaset ja Liikaset. Pankkiemme tilanne on hyvä, eikä meillä ole syytä huoleen, he toteavat kuin yhdestä suusta. Talletussuojaa ei ole syytä nostaa, sillä juurihan sitä korotettiin, he arvioivat.

Vanha valtiovarainministeri Iiro Viinanen on toista mieltä. Eläkepaikaltaan kansakunnan kaapin päältä hän esittää huolestumisensa todetessaan, ettei kansalle kerrota kaikkea. Viinasella, jos kenellä on kokemusta taloudenpidosta silloin, kun menee heikosti. Toisaalta hän on tullut tunnetuksi siitä, että mihinkään ei ole varaa, eikä hän ole erityisen optimistin maineessa.

Mutta hetkinen, eikös tämä ole se sama lama-ajan talousministeri, joka illasta toiseen kertoi televisioissa, että Suomi ei devalvoi, kunnes sitten eräänä iltana joutui toteamaan, että hei, me devalvoitiin sittenkin? Hän siis kokemuksesta tietää, millaista on pihdata tuollaisia huonoja uutisia päiväkaupalla ja miksi niin on tehtävä.

Tarvitaan lisää oraakkeleita. Miten olisi Viinasen seuraaja valtiovarainministerinä, Sauli Niinistö, joka kävi myös johtamassa Euroopan keskuspankkia? Hänen, jos jonkun, nyt olettaisi tietävän, missä mennään?

Nykyisin eduskunnan puhemiehen nuijaa heiluttava Niinistö varoittelee suomalaisia liiasta optimismista, ja hänen mukaansa Suomen kohtaa syvempi taantuma kuin on osattu odottaa. Väitteensä perusteluiksi hän toteaa, että Suomen talous on haavoittuva ja valtion menojen kasvu on huolestuttavaa. Kansalaisia olisi pitänyt hänen mukaansa varoittaa jo keväällä, sillä nyt on jo liian myöhäistä.

– Pienintäkään talouden puskuria ei ole tullut, pikemminkin päinvastoin. Mutta niinhän se yleensä menee, että talouspolitiikan virheet tehdään hyvinä aikoina. Huonoina aikoina taloutta paikataan, jos pystytään, Niinistö totesi UP-uutistoimistolle antamassaan haastattelussa Iltasanomien mukaan.

Uskoako siis niitä, jotka nyt ovat kansakunnan ruorissa koettaen ohittaa hurjaa vauhtia esiin tulevat talouskarit yksi kerrallaan vaiko vanhoja viisaita miehiä, joille viran tai aseman vaikenemisvelvoitteiden puuttuminen mahdollistaa rehellisemmän arvioinnin? Sen joutuu jokainen tietysti päättämään ihan itse.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s