Jupit, dinkit ja lohasit

”Ennen olivat jupit ja dinkit, nyt tulevat lohasit. Lyhenne tulee sanoista lifestyle of health and sustainability”, eli terveyden ja kestävän kehityksen elämäntapa.”

Lohas-ilmiön oli ruotsalaisesta EcoQueen-lehdestä bongannut Anna-Stina Nykänen aamun Hesarin pikku-uutiseen. Lohasit ovat shoppailevia maailmanparantajia, joita innostavat aurinkopaneelit, sähköautot ja trendikkäät luomuvaatteet. Ruotsissa heitä on jopa kolmannes väestöstä.

Suhde kuluttamiseen jakaa siis ekoilijoitakin. Alkaa syntyä ekoilijoiden alakulttuureita, joka on tietysti merkki siitä, että kannattajia on jo paljon. Eilisessä Megapoliksessa Axa Sorjanen pohtikin sitä, miten 1970- ja -80 -luvuilla aikaisemman monokulttuurin vaihtoehtoliikkeenä syntyneen vihreyden ”yhteisölliset leirinuotiot” ovat pirstoutuneet, ehkä jopa liiankin paljon.

Onhan meitä: egokuluttajia, ekojuppeja, ekohelppoja, tehoekoja ja ikiekoja (Löydä oma tyyppisi täältä, liite 5), askeettisia hedonisteja, kulutuskarkureita, vapaaehtoisesti vaatimattomia (Leo Straniuksen mukaan). Jos onni löytyisi ostamalla, olisi kai parempi ostaa ekologisesti kuin kestämättömästi. Mutta varmasti lohasien ohella löytyy paljon meitäkin, joilla tie  terveellisempään ja kestävämpään elämäntapaan ei kulje kaupan kautta, vaan onnellisuus löytyy löytyy paljon lähempää, usein ihan omien korvien välistä.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s