Tuo vanha talo, keskeneräinen kuin elämä itse

Pidimme kesäkauden päättäjäiset mökillä, mukavat juhlat ystävien kanssa. Kuudesta perheestä kolme remontoi vanhaa taloa, torppaa tai mökkiä kesäharrastuksenaan. Keskustelu viipyili keskeneräisyyden sietämisessä. Koko elämä on keskeneräistä, ja sitä pitää vain oppia sietämään. Mökin remontointi on siedätyshoitoa, zeniläinen prosessi siitä miten loppuunsaattamisen, projektoinnin, suorittamisen ammattilaisista kuoriutuu suurpiirteisiä, onnellisia keskenjättäjiä.

Ensi vuonna, jos ei sada kovin paljon, voimme maalata saunan ulkoseinät. Jos taas sataa, voimme tehdä vintille kesähuoneen. Tai jos paistaa aurinko, voi olla että emme saa aikaiseksi kumpaakaan, sillä järvelläkin täytyy käydä ja riippumatossa mietiskellä. Ja talvella pitää muistaa leikata omenapuut ja kuusiaita ajoissa, vaikka emme yhtenäkään talvistamme ole sitä vielä ehtineet. Mutta toisaalta tuollainen vähän luonnonmukaisempi kasvutapa on kyllä aika viehättävä, mikä pakko noiden aitojen olisikaan olla kuin viivottimella vedetyt?

Käynti Loviisan Wanhassa Wara Parempi –tapahtumassa antoi lisää uskoa keskeneräisyyden hyvää tekevään armollisuuteen. Erilaisia projekteja eriasteisissa keskeneräisyyksien tiloissa. Merimiehen mökki aivan alkuperäisasussaan, edessä tuhansia tunteja työtä. Tunnelmallisia perhekoteja kauniisti sisustettuina, aina kuitenkin jotain pientä tehtävää.  Ja kaikenlaisia taloja siltä väliltä. Muutama myyntikohdekin niille jotka haluavat tällaiseen elämäntapaan. Kun palasin maalle omaan pieneen punaiseen mummonmökkiin, ajattelin että monessa asiassa olemme kuin olemmekin jo päässeet omassa projektissamme jos ei nyt perille, niin ainakin melko pitkälle.

Lehteilin yhdessä kauniissa kohteessa talon asukkaiden tekemää kirjaa vanhasta puutalosta ja elämästä. Tässä joitain ajatuksia tuosta viehättävästä kirjasta:

Kirjassa talo on kuin elämä. Valita viitsiminen lykkäämisen tilalle. Miten tärkeää on tuulettaa omia ajatuksiaan, korjailla oman elämänsä kivijalkaa, rakentaa uusia seiniä ja purkaa tarpeetonta, miettiä omaa tilaa ja sitä missä viihtyy; makunautintoja ja leppoisia hetkiä.


Kun kunnostaa syntyy purkujätettä, joka on kuljetettava pois. Lämpö on hyvä pitää sisällä omissa ihmissuhteissa ja siinä ympäristössä missä elää. Tiivis katto pitää vesisateen loitolla, eristys kylmyyden poissa. Talon syliin saa nukahtaa.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s