Vaimoni, tuo neuroottinen pöytien pyyhkijä

Vaikka olenkin monessa asiassa suhteellisen joustava ja jopa vaihtelunhaluinen persoona, yhdessä asiassa luotan rutiinien hyvää tekevään voimaan. Rutiinit ovat muutoksen aikaansaamisen alku! Vasta sitten, kun opittava asia tai toivottava uusi käyttäytymismalli on saatu rutiinien avulla iskostetuksi ns. selkärankaan, voi huokasta helpotuksesta, sillä todennäköisyys muutoksen onnistumiselle on suuri, ellei suorastaan väistämätön. Nih!

Jaa mistäkö on kyse? Blogistaniassakin on havahduttu amerikkalaiseen FlyLady-ilmiöön, tuohon marthastewartien luvatun maan lahjaan organisointirajoitteisille. Ensin sitä teki Celia, sitten Obeesia, kummankin postauksen alta löytyy myös vilkasta keskustelua. Amerikkalaiset FlyLadyt lentelevät täällä, suomalaiset täällä ja suomalainen postituslista (vaatii liittymisen) löytyy täältä.

Osasta FlyLadyn lähestymistapoja voi olla monta mieltä, mutta  heidän tavassaan organisoida kotitöitä on myös paljon helmiä,  jotka kannattaa poimia mukaan, liittyi sitten mukaan tai ei. Itse olen tutustunut amerikkalaisiin sivuihin pari vuotta sitten ja laitan niiden ja aikaisempien omien kokemusteni perusteella tähän hieman listaa siitä, mitkä asiat itselleni ovat kolahtaneet.

  • Kaikki muutos tapahtuu pienin askelin. 15 minuuttia roinanraivausta päivässä riittää. Kun jatkat tarpeeksi kauan, tuloksia alkaa näkyä.
  • Keskity kerrallaan tiettyjen alueiden siivoukseen. Kun siivoat esim. viikkosiivouksen yhteydessä kunkin huoneen vuorollaan hieman perusteellisemmin, onnistut välttämään suursiivouksia kokonaan.
  • Pyykkikoneellinen päivässä pitää kaaoksen loitolla. Kun pyykkiä hoitaa jatkuvasti muiden hommien ohella, välttyy kaaosmaisilta pesu- ja kuivatussessioilta. Muista toki täydet koneelliset. Pätee myös astianpesuun.
  • Etukäteissuunnittelu ja rutiinit ovat tärkeitä. Sitä mukaa kun opit jonkun uuden hyvän tavan rutiiniksi asti,  voit lisätä listaan uuden harjoiteltavaksi.
  • Muista palkita itsesi hyvästä työstä.
  • Keittiö kannattaa pitää siistinä. Flyladyille tiskiallas on henkisen hyvinvoinnin symboli. Itselläni kyseinen pakkomielle ulottuu myös muualle keittiöön, erityisesti pöydän pintaan ja työskentelytasoihin. Tämän seurauksena Elämäni Mies puhuttelee minua nykyisin sanoilla ”Vaimoni, tuo neuroottinen pöytien pyyhkijä”.
Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s