Puhdistus ja epookin kirjoittamisen vaikeudesta

Eilinen matka kirjoittajapiiriin kulki Kirjan ja Ruusun päivien ohi Narinkalla. Pysähdyin kuuntelemaan Sofi Oksasen haastattelua, sillä viime aikojen lukukohokohtia on ollut hänen romaaninsa Puhdistus. Kirja on kuvaus vallankäytöstä ja alistamisesta, niin naisten kuin pienten valtioidenkin suhteen. Rajua, rujoa ja ehkä juuri siksi todentuntuista ja koskettavaa. Kirjan teemat viipyilevät ajatuksissa pitkään.

Tarttuihan sieltä Narinkalta pari kirjaakin mukaan, tällä kertaa vähän yhteiskunnallisemmista aiheista, liittyen työelämän nykytilaan. Tästä on tekstejä päässäni muhimassa isompaa kirjoittamishanketta varten. Viime hanketapaamisessa kuutioitiin hieman tulokulmia eri kirjoittajille ja seuraavaksi minun pitäisi tarttua uupumisten merkitykseen työelämän näkökulmasta ja siihen, millaista viestiä uupumus meille tuo. Siihen tuo aiemmin mainittu Hellstenkin kuului. Uupumuksesta puhui tänään HS:ssä myös kansanedustaja Pertti Salovaara joka hyvin totesi, että uupumuksessa ei aina ole kysymys työn ongelmista, vaan myös asenne työhön voi olla väärä. Lyhennelmä jutusta täältä.

Ja sitten siellä kirjoittajapiirissä: virkistävää keskustella samanhenkisten kirjoittajien teksteistä ja niiden tekemisen vaikeuksista ja kohokohdista. Omaa sydäntä lähinnä tämänhetkisistä hankkeistani on proosateksti historiallisessa kontekstissä, ja puhuimmekin epookin kirjoittamisen vaikeudesta. Miten saada kiinni ajankuvasta myös ihmisten ajatusten ja maailmankuvien tasolla? Miten ihmiset ajattelivat ja mitä tiesivät ympäröivästä maailmasta sata vuotta sitten?

Kotiin tultua olin niin intopiukassa, että naputtelin koneelle sydänkäpyishankettani parin tunnin ajan keskiyön tuolle puolen. Ja koska tänään nenä sanoo niisk niisk, kurkku kröh kröh ja kalenterissa ei ole merkintöjä, uppoudun siihen jälleen uudestaan.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s