Viisaita sanoja

Katselin maanantaista Voimalaa, jossa puhuttiin vihasta, surusta ja ahdistuksesta. Yksi keskustelijoista oli Tommy Hellsten, jonka uusin kirja Uhanalainen ihminen oli ihan pakko hankkia ohjelman jälkeen. Lukeminen on vielä kesken, mutta tuntuu että joka sivulla kolahtaa sellaista asiaa, että oksat pois.

Hellsten osoittaa, että taloudellista kasvua tavoitellessamme olemme uhranneet rahan alttarille ihmisen tärkeimmän eli inhimillisyyden. Suoritusyhteiskunnassa heikkous on kirosana. Hellsten kysyy mielestäni aivan aiheellisesti, onko vastuun ja keskinäisen välittämisen maailma enää lainkaan mahdollinen, kun kaikki piiloutuvat omien naamioidensa taakse. Miksi me emme voisi kaikki olla arvokkaita, vaikka emme olisikaan huippumenestyjiä?

Hänen mukaansa uupuneet ja loppuunpalaneet ovat meille elintärkeitä hälytyssignaaleja siitä, mihin meidän kulttuurimme on menossa, sillä he ovat herkimpinä ensimmäisinä reagoimassa syvään henkisen ja taloudellisen hyvinvoinnin ristiriitaan. Hellsten katsoo myös mediaa, joka luo meille eräänlaista myyttistä satumaailmaa, josta käsin se määrittelee todellisuuttamme ja luo arvoja, joita tarjotaan ihmisen elämän aineksiksi. Ja se maailma on sellainen, että harvoin tavallisen ihmisen rahkeet sinne saakka riittävät.

Hienoa, että tästä aletaan puhua yhä laajemmin ja yhä useammissa yhteyksissä, sillä juuri tällaista kyseenalaistamista tarvitaan, juuri nyt!

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s