Zen ja pullanleipominen

Tänä aamuna minua harmitti, kiukutti ja ärsytti eräs työhön liittyvä asia, joka on ollut pielessä jo pari päivää ja jonka korjaaminen, alkuperä tai ylipäänsä kuntoon saattaminen ei ole minusta kiinni. En siis voinut mitenkään muuten vaikuttaa asiaan kuin ärsyyntymällä ja hermostumalla.

Tänään Viisivuotias oli lomalla päiväkodista ja ajattelin jo kauhulla, miten monessa kohta päivää onnistuisin tämän pahan tuuleni purkamaan häneen.

Onneksi ehdin miettiä hieman. Olimme päättäneet tänään leipoa pullaa (pyyntö oli erityisen tehoava: Äiti, MIKSI meillä ei koskaan leivota pullaa???). Päätin, että otan pullanleipomisen nyt keskittymisharjoituksena ja yritän sillä tavalla rauhoittaa mieleni. Tiedättehän, kun keskittyy riittävästi johonkin arkiseen tekemiseen, käy usein niin että asiat päässä loksahtavat kohdalleen ja mietiskeltävät asiat saa hoituvat alitajunnassa kuntoon.

Koskaan ennen en ole niin keskittyneesti ja ajatuksella tehnyt pullaa (ja samaan syssyyn vielä sämpylöitäkin). Jokainen ainesosa, mittaaminen, sekoittaminen. Kone vaivasi taikinan, vaikka käsinvaivaaminen olisi ollut luultavasti vielä tehokkaampi ärsytyksen poistaja. Pullien leipominen, pyörittäminen, voitelu, koristelu, paistaminen; kaikki vaiheet keskittyen vain käsillä olevaan vaiheeseen.

Kun pääsin voiteluvaiheeseen, huomasin että aamuharmien sijaan mietin eilen lukemaani Stephen Kingin kirjoittamisopasta ”Kirjoittamisesta. Muistelmia leipätyöstä”. Käännösotsikko ei tee oikeutta kirjan alkuperäiselle ajatukselle, alkukielellä nimen loppuosa on nimittäin ” A Memoir of the Craft”. King näkee kirjoittamisen taitolajina ja vertaa tekstin tekemistä käsityöläisen tapaan viimeistellä käsiensä työn lopputulosta ja nauttia samalla prosessista, jossa yhdistyy käsillä tekeminen ja luovuuden kokeminen. Kirjoittajan tulisi pitää työkalupakkinsa järjestyksessä ja ajan tasalla, ja harjoittaa taitoaan säännöllisesti.

Tekstinpalasista syntyy romaani, jauhoista ja maidosta ja hiivasta syntyy laskiaispullia. Molempia voi myös suositella harmien häivyttäjäksi.

P.S. Yritin laittaa kuvankin, mutta lataaminen galleriaan ei onnistunut useasta yrityksestä huolimatta.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s