Hitaasta yrittämisestä vielä

Tuossa aikaisemmin linkkaamassani HSE:n slowliving -blogissa Katja K. jatkaa parin päivän takaiseen kommenttini liittyen:

Mielenkiintoisia kommentteja. Yrittäjyyttä läheltä seuranneena, en tiedä olisiko tällainen hidas yrittäminen täysin mahdollista. Tarkoitan nimenomaan sitä, että itse pystyisi täysin säätelemään rytminsä sen mukaan kun innostus iskee tai tarvitsee ladata akkujaan. Riippuu varmasti monista asioista kuinka rytmien säätely onnistuu, periaatteessahan yrittäjällä on vapaus määrätä tekemistään, mutta, mutta…se ei aina ole niin yksinkertaista.

Noin varmasti on, että niin pienissä kuin isommissakin yrityksissä tahdin määrää asiakas, ja tehtävää on yrittäjällä rajattomasti, eikä rytmin säätely ole helppoa. Viime aikoina olen kuitenkin paljon ja innostuneena lueskellut Jorma Sipilän kirjaa ”Asiantuntijasta elämäntyyliyrittäjäksi” ja Sipilä kuvaa yrittäjyydestä sellaista osa-aluetta, jossa omassa rytmissä eläminen voi ainakin jossakin määrin olla mahdollista. Hänen käsitteistössään elämäntyyliyrittäjä on jopa vastakohta kasvuyrittäjälle siinä mielessä, että elämäntyyliyrittäjä ei tavoittele yritystoiminnallaan kasvua itsearvoisena tekijänä vaan enemmän omista lähtökohdistaan määräytyvää halujen, toiveiden ja tavoitteiden toteutumista.

Usein keskeisenä tekijänä näillä yrittäjillä on kaipuu vapauteen. Vapaus (tunne siitä, että voi itse vaikuttaa omaan elämäänsä tekemällä valintoja) on monille elämäntyyliyrittäjille erittäin tavoittelemisen arvoinen asia, olkoon se sitten strategista vapautta (vapautta valita asiat joihin keskittyy), operatiivista (päätän itse milloin ja miten työni teen) tai sitä että voi itse päättää miten käyttää työnsä tulokset.

Tuon vapauden asteet sitten ovat tietysti erilaisia erilaisilla toimialoilla ja erilaisissa yrityksissä. Esimerkiksi kahvilayrittäjän täytyy olla paikalla aukioloaikoina, joten jos oma rytmi on silloin lepotilassa, niin ei kovin hyvä juttu. Mutta ehkäpä freelancer-toimittaja/kirjoittaja tai konsultti voi JOSSAIN MÄÄRIN paremmin määritellä vapautensa rajat.

Olisi mukava myös kuulla mitäs tähän tuumaavat täällä vierailevat uudet ja uudehkot yrittäjät, onko vapausasteita löytynyt ?

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s