Bad Hair Day?

Törmäsinpä Elleissä kahteen mieleenkiintoiseen keskusteluun. Ensimmäinen käsitteli säästämistä kauneudenhoidossa, ja Säästöpossun lukijat jakoivat vinkkejään kiitettävästi.  En rupea tähän niitä toistamaan, mutta yhden omakohtaisen tuotesuosituksen voin minäkin tehdä: Nykyinen lempishampooni on ihan marketeista saatava, edullinen, suomalainen ja plussana vielä silikoniton XZ, jonka rauhoittava Suklaa&Vanilja paitsi pesee hyvin, rauhoittaa päänahkaa ja myös tuoksuu ihanalta. Nam!

Lisää shampookeskustelua löytyi sitten Kropankohentajista, jossa on menossa Tooodella Piittkä keskustelu siitä, voiko ilman shampoota ja hoitoainetta elää. Kysehän on menetelmästä, jossa shampoosta ja hoitoaineista pyritään eroon ensin kuuden viikon ajan siten, että pestään hiukset ruokasooda-vesi seoksella ja huuhteluaine on laimennettua omenaviinietikkaa. Tämän kauden jälkeen hiusten ja päänahan rasvantuotannon olisi pitänyt normalisoitua niin että sen jälkeen pestään hiukset lähinnä vedellä. Yön tunteina selasin monia todistajanlauseita asiasta mm. täältä, täältä ja täältä sekä Kropankohentajista.

Mutta mutta, mielestäni puhdas tukka on yksi hyvän olon peruspilari ja sitä on halua riskeerata.Kuulostaa vähän exteremeltä jopa kaltaiselleni nuukailijalle! Onnea kuitenkin kokeilijoille, monet vaikuttivat tosi tyytyväisiltä. Jatkossa aion silti kiinnittää enemmän huomiota shampoiden sisältöön ja tutkia silikonit ja mineraaliöljy-yhdisteet entistä tarkemmin.

Asiaan perehtyminen on vielä multa kesken ja näyttää tässäkin siltä että ristiriitaista tietoa on tarjolla. mutta ainakin seuraavia voi tsekkailla sillä silmällä: juurikasvu.org keskustelua kauneudenhoitotuotteista, siellä myös useiden tuotteiden ainesosaluettelot.

Kuluttajaviraston näkemys silikonista oli

Silikonit ovat orgaanisia piiyhdisteitä. Silikoniyhdisteita on erilaisia ja niiden koostumukset vaihtelevat käyttötarkoitusten mukaan, sanoo Kuluttajaviraston erikoistutkija Eeva-Liisa Sainio. Kenkien hoitovoiteena käytetty silikoni on 100 prosenttista, sen sijaan shampoissa on käytetty silikonia vain 2 painoprosenttia ja kasvovoiteissa sitäkin vähemmän.
Kosmetiikkaan käytettävä silikoni on kemiallisesti eri yhdiste kuin kenkävoiteisiin käytetty. Silikonien yksi kriteeri on vesiliukoisuus. Kosmetiikassa käytettävä silikoni on kaikkein vesiliukoisinta, joten siksikään sitä ei kerry iholle. Silikonien ei ole todettu aiheuttavan haittoja, koska ne eivät imeydy ihon läpi. Silikoni muodostaa hengittävän suojaverkon ihon pintaan ja hiuksiin, ja se lähtee pesun yhteydessä pois. Jotkut kokevat, että silikonia sisältävällä shampoolla hiukset tuntuvat pesun jälkeen rasvaisilta ja raskailta, toiset taas kiittävät silikonin antamaa kiiltoa ja pehmeyttä. Mikäli silikonia halutaan välttää, kannattaa lukea pakkauksen tuoteselostetta. Silikoni on merkitty tuoteselosteeseen dimethicone- ja cyklomethicone-alkuisilla nimillä.

Eli ota tästä nyt sitten taas selvää, harmitonta vai vältettävää, haitaksi vai hyödyksi?

Itse olen koettanut kuitenki olla tarkempana, sillä oma ihoni ja päänahkani on herkitystynyt siten, että yhä useammat tuotteet aiheuttavat kutinaa ja punoitusta. Täytyisi varmaan antaa ihotautilääkärin selvittää mille aineille, jotta voisi tehdä täsmävälttelyä.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s