Samaa kamaa eri paketissa

Hupsista, meinasinpa unohtaa kommentoimatta yhden lempiaihestani eli kaupan merkit, joista paperi-Hesari kirjoitti Hinta&Laatu -palstalle 8.8.2007. (En löytänyt diginä, joten nyt ilman linkkiä).

HS kirjoittaa: Pirkat, Rainbow’t ja Eldoradot maistuvat usein epäilyttävän samoilta kuin kilpailevat merkkituotteet. Ja toteaa syyksi sen että useimmiten ne OVAT SAMOJA kuin ne kilpailevat merkkituotteet.

Testiryhmä testasi 8 elintarviketta, joista löytyi kaupan merkki ja brandituote, joiden pakkausmerkinnät, valmistajatiedot ja tuoteselosteet olivat lähellä toisiaan. Tulos: 3 identtistä tuotetta, 2 lähes samaa (pieniä eroja reseptissä), 2 eriä tuotteita ja 1 ”ei kommentoi”.

Hintaerotkin olivat tuntuvia:

  • Pirkka kevyt jauheliha 400 g 2.99 €/kg, sama tuote Atrian omassa pakkauksessa 3.59 €/kg.
  • Rainbow pinaattikeitto 400 g 0.99 €/kg, sama tuote Apetitin pakkauksessa 1.35 €
  • Pirkka appelsiinituoremehu 1 l 0.79 €, sama tuote Vipsettinä 0.99 €.

Tämähän on luonnollisesti vähän arkaluontoista hys-hys hommaa kaupalle ja valmistajille, eivätkä kaikki valmistajat halua myöntää tekevänsä tuotteitaan myös kaupan merkeille pakattuna. Mutta ei niitä jauhelihatehtaita tai suklaarusinatehtaita niin monta Suomessa ole, etteikö joku isoista kuitenkin näin tekisi.

Kauppakin on vielä segmentoinut omia merkkejään edullisiin ja vieläkin edullisempiin: Keskolla on Pirkka ja Euroshopper, S-ryhmällä Rainbow ja X-tra, Tradekalla peräti kolme: Eldorado, First Price ja Maistuva. Reilusti suurin valikoima on Pirkalla, jossa on jo yli 1500 tuotetta.

Oletteko omissa kokemuksissanne törmänneet samanlaisiin vastaavuuksiin kuin HS? Itse ainakin väitän että Lidlin Milbona -maitotuotteet ovat samasta tuutista kuin Valion ja/tai Ingmaninkin maidot.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s