Valinnan vapaudesta valinnan vaikeuteen

Tänään olen Elämäni Miehen kanssa pohdiskellut kaiken yltäkylläisyyttä ja yltäkylläisyyden tarpeellisuutta. Mieheni kertoi lukevansa juuri sota-aikaa käsittelevää kirjaa, jossa kaupasta on jonotettu vehnäjauhoja ja oltu hyvin onnellisia siitä, jos onnistui niitä jonkin verran saamaan, jotta päästiin jotain leipomaan. Nyt kun menee yhtään isompaan kauppaan, vehnäjauhoja löytyy varmaan kahtakymmentä eri varianttia, eri karkeuksia, eri kokoisia pakkauksia, eri valmistajilta brandattyjä ja kaupan merkkejä, erilaisiin tarkoituksiin, täydennettynä vaikkapa kuivahiivalla ja valmiiksi suolalla maustettuna pizzan leipomista varten. Tämän lisäksi pakastealtaasta löytyy erilaisia valmiita taikinoita kymmenittäin. Silti tuntuu että monilla uusavuttomilla leipomistaidot ovat hieman hakusessa.

”Ennen” ei ole ollut valinnan varaa lainkaan. Sitten elintaviketeollisuus vastasi kysyntään, ja tarjosi tietysti mielellään kuluttajille valinnanvaraa. Nyt tätä valinnanvaraa on niin paljon, että kuluttajaa kohtaakin valinnan vaikeus, runsaudensarvi. Tämä ei voi olla halpaa kaupalle eikä teollisuudelle, eivätkä he sitä hyväntekeväisyydestä tee, vaan siksi että heillä on siihen maksaja: uutuudenviehätyksiin innostuva, kiireinen, hintatiedoton ja uusavuton kuluttaja.

Tämä runsaudenpula tekee samalla meidän elämästämme jatkuvien valintojen kautta monimutkaisempaa; onkohan tämä nyt varmasti paras vehnäjauho tähän pizzapohjaan, pitäisikö sittenkin ostaa tuo kilpailevan valmistajan tuote vai onko niin kiire, että otankin valmiin pakastepohjan, onkohan tämä pakkauskoko meille sopiva, olisko naapurikaupassa silti hieman edullisempaa vehnäjauhoa, pitäisikö ottaa kotimaista vai ulkomaista, keltainen vai valkoinen pakkaus….?????????? Ei ihme, että pienen ihmisen pieni pääparka on tämän yltäkylläisyyden keskellä välillä täysin hukassa.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s