Ilman olemisesta

Paaston aika on alkamassa, meille luterilaisille vasta laskiastiistain jälkeen, ortodoksien paasto on alkanut jo sunnuntaista. Ortodokseille ”paasto merkitse pidättäytymistä tietyistä ruoista ja myös toisten ihmisten loukkaamisesta sanoin ja teon. Se merkitsee myös erottautumista sellaisista tottumuksista tai taipumuksista, jotka erottavat ihmisen Jumalasta. Paastoa harjoitetaan henkisen kasvun vuoksi eli pyrkimyksenä on saavuttaa sen avulla Jumalan kaltaisuus. Paastoa käytetään myös valmistauduttaessa suureen kirkolliseen juhlaan”. Näin asia määriteltiin wikipediassa.

Hieno määritelmä myös elämän yksinkertaistamisen näkökulmasta: harjoittaa itsekuria ruokien suhteen, välttää muiden loukkaamista, erottautua huonoista tottumuksista. Teologisesti tämä on varmaan liian yksinkertaistettu näkemys, mutta se kai tällaiselle täysin maallikoille voitaneen tässä yhteydessä sallia.

Paasto, luopuminen tietyksi ajaksi jostain tärkeästä tai haitallisesta, on hyvin puhdistava kokemus, sillä silloin voi löytää aivan uusia oivalluksia ja raikasta tilaa elämäänsä. Paaston aikana on mahdollista arvioida elämäänsä, asettaa asioita uuteen arvojärjestykseen. Monille tärkeää on rauhan ja hiljentymisen kokeminen. Monet pidättäytyvät huvittelusta, liiallisesta työn teosta tai kyläilyistä.

Itse olen kokeillut niin perinteistä terveys(mehu)paastoa kuin paastonnut mediasta, iltapäivälehdistä, liiasta kahvinjuonnista, punaisen lihan syömisestä, alkoholista. Joka kerralla, kestipä se viikon tai kuukauden, on ollut oma tärkeät vaikutuksensa.

Tämän vuoden paastohaaste on itselläni vielä valitsematta, mutta yhtä kaikki tiedän kokemuksesta että paastoamalla voi saada pienen hitusen lisää mielentyyneyttä itselleen.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s