Isoisien salaisuus

Olimme joukolla isänpäivälounaalla, Elämäni Mies, Nelivuotias ja minä, sekä Miehen aikuinen poika kihlattunsa kanssa. Hyvää ruokaa, kepeää keskustelua, hieman viiniä, iloa yhdessäolosta kompensoimaan ulkona vihmovaa räntää.

Tänään ravintolassa olivat pääosassa eri-ikäiset ja erilaiset isät ja isoisät. Nuoria perheitä, ensimmäisiä kertoja lasten kanssa isänpäivälounaalla. Kaksi tai kolme sukupolvea samassa pöydässä, joissain pöytäkunnissa kummankin puolen isovanhemmat yhteisellä perheaterialla. Pienet pojat ruudullisissa kauluspaidoissa ja villapaidoissa, isillä rennot irtotakit ja papoilla sekä vaareilla solmiot paidan kanssa.

Minun isoisäni asui meillä koko lapsuuteni. Hän täyttäisi ensi vuonna 100 vuotta, jos olisi elossa. Hän sai ilon nähdä kaikki kuusi lapsenlastansa, vanhimmat meistä serkuksista olimme ukin kuollessa parikymppisiä. Lapsen näkökulmasta parasta ukissani oli se, että hänellä oli aikaa ihmettelyyn, leikkiin ja yhteisiin puuhiin. Mieleen ovat jääneet varsinkin onkimatkat, metsäretket ja hevosen hoitaminen.

Omalla lapsellani on enää vain toiset isovanhemmat, oma isäni ja äitini. Nelivuotiaan näkökulmasta Ukilla on ihmeellisiä taitoja, Ukki osaa ajaa traktoria ja kaataa puita. Hauskaa on nähdä että yhteinen puuhastelun ja ihmettelyn täyttämä yhdessäolon tapa pienen lapsen kanssa näyttää periytyneen isälleni hänen omalta isältään. Ehkä se on isoisien ikiaikainen salaisuus, joka kantaa hyvää hedelmää sukupolvesta toiseen?

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s