Helppoa yksinkertaista elämää?

Yksinkertaisen elämän pohdinta ja eläminen on luonut tarpeen hahmottaa hieman sitä, mistä tässä kaikessa oikein on kysymys. Olen vuosien aikana kahlannut läpi kymmeniä kirjoja aiheesta, lukenut satoja eri nettisaitteja,  kerännyt neuvoja ja vinkkejä, kokeillutkin monia niistä, kirjoittanut ja ihmetellyt asiaa, ensin lähinnä itsekseni, sitten läheisten kanssa ja nyt viime kuukaudet myös täällä Blogistanissa. Koska kyseessä on laaja ja monitahoinen prosessi, eikä suinkaan ajallisesti rajattu projekti, olen joutunut toteamaan että yksinkertainen elämä ei helposti antaudu määriteltäväksi.

Ensiksi täytyy tässä elämäntavassa erottaa sen filosofinen ja käytännöllinen puoli. Kumpi on muna ja kumpi kana, sitä on mahdoton sanoa. Itselläni muutos alkoi käytännön toimina, ja on sittemmin syventynyt jopa filosofistyyppisiksi pohdinnoiksi. Tiedän kuitenkin monia, joilla eettiset periatteet, uskonnollinen vakaumus tai oman pohdinnan tuoma maailmankatsomus ovat olleet niitä kivijalkoja, jolle käytännön toimia on sitten alettu toteuttaa. Ilmiö ei ole myöskään millään tavalla uusi tai mullistava, sillä nuukuus ja talonpoikaisjärjen käyttö sekä turha pröystäilemättömyys ovat olleet maassamme kauan kovassa kurssissa.

Ihminen voi päätyä tähän elämäntapaan monista eri suunnista. Yleisimpiä lienevät:

  • tarve vähentää taloudellisia riippuvaisuuksia
  • tarve muuttaa omaa ajankäyttöään niin että aikaa olisi enemmän tärkeiksi priorisoiduille asioille
  • tarve vähentää omassa ympäristössä olevaa tavaran määrää mielenrauhan, säilytystilan, feng shuin periatteiden tai muiden vastaavien vuoksi
  • ekologiset, eettiset tai sosiaalisen oikeudenmukaisuuden periatteet
  • uskonnollinen, filosofinen tai muu vakaumus
  • myös hieman trendi-ilmiöstä saattaa joissain tapauksissa olla kysymys

Käytännölliseltä kannalta on suhteellisen helppo kerätä listaa keinoista, joilla kaapit saa tyhjemmiksi tai omaan kalenteriin raivattua lisää tilaa. Ja näitä käytännön toimia on pakko tehdä, sillä yksinkertainen elämä suostuttelee, jopa  joskus pakottaa valintoihin ja päätöksiin, välillä vaikeisiinkin luopumisiin. Tärkein periaate mielestäni on se, että pitää tehdä pieniä muutoksia koko ajan, muuttaa omia tapoja ja tottumuksia opettelemalla sitkeästi uusia tapoja ja tottumuksia. Ja tehokkain opettaja on toisto: toista uutta tapaa kaksikymmentä kertaa, niin se alkaakin olla jo uusi tottumus.  Pienet muutokset, vaikkapa kymmenen minuutin roinanraivaushetki joka päivä, kantavat hedelmää enemmän kuin isot kertarysäykset, joissa kaikkien komeroiden sisältö riivitään lattialle lauantaiaamuna ja lopuksi istutaan kasan keskelle miettimään että menipä tämä raivaus monimutkaiseksi. Yksi pieni asia kerrallaan, kaikessa rauhassa.

Ajankäytön näkökulmasta keskeistä on priorisointi. Kaikilla meillä on kalenterissa tunteja sama määrä, mutta kaikki eivät halua käyttää niitä samalla tavalla. Töissä on pakko käydä, lapset vaativat oman aikansa, harrastaakin pitäisi. Kaikkea ei ehdi, mutta pitää välillä miettiä onko kalenterissa jotain vähemmän tärkeää, jonka siitä voi raivata pois tai siirtää myöhemmäksi, jotta jäisi tilaa oikeasti tärkeille asioille. Ajan suhteen hermoilua vähentää myös se, että opettelee keskittymään vain yhteen asiaan kerrallaan, mutta tekee juuri sitä asiaa koko sydämellä juuri silloin.

Kyseessä ei ole mikään ääriliike, jossa muutetaan hyvästä työpaikasta kaupungista maalle rappiotilan mummonmökkiin viljelemään perunoita kotitarpeiksi ja kasvattamaan luomulampaita, joista itse tehdään villaa. Näinkin saa tehdä, ja näin tehdään, mutta elämäänsä voi yksinkertaistaa yhtä hyvin kaupungissakin, jopa vain oman kodin seinien sisäpuolella, ehkäpä pelkästään vain oman päänsä sisällä.

Yksinkertainen elämä tuo mukanaan myös aitoja valinnan mahdollisuuksia, rajattoman mahdollisuuden syventää ja laventaa omaa tapaansa elää. Ja jos joku valinta ei tunnukaan hyvältä, vaan alkaa viedä enemmän energiaa kuin antaa, onhan aina mahdollista palata vanhoihin tapoihin. Elämäntapana se on jokaiselle yksilöllinen prosessi joka vie mukanaan kun siihen uskaltaa antautua. Suosittelen!

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s