Roskajuttuja

Marttalan keskustelu jätteen määrästä pisti itsenikin kalkyloimaan hieman. Meitä on tässä kombinaatiossa kolme, ja käytössä yhteinen Sulo paritalon toisen puolikkaan kanssa (heitä on hieman enemmän, mutta voimme yksinkertaisuuden vuoksi olettaa että tuotamme puolet taloyhtiömme jätteistä).

Jäteauto tyhjentää 240 litran Sulon kerran viikossa, ja taloyhtiölle tämä maksaa noin 270 € vuodessa. Astia on yleensä tyhjennyspäivänä täynnä, joten tyhjennysväli on sopiva. Tämän jätemäärän tuottamiseksi viemme roskiin viikon aikana sekajätteitä keskimäärin yhden pussin päivässä per talous. Mukana on toistaiseksi myös biojäte, kompostorin hankinta on kyllä suunnitelmissa. Jätteitä syntyy taloudessamme siis ainakin 70 litraa viikossa (jäteastiaa ei normaalisti tarvitse sulloa piukkaan vaan normaali täyttö riittää, eli hukkatilaa jää astiaan jonkin verran). Tässä määrässä eivät ole mukana kierrätykseen menevät paperit ja lehdet, kartonki kuten maitotölkit, pahvi, lasi- ja pullot, tölkit, pienmetalli kuten säilykepurkit, ongelmajätteet, paristot, lääkkeet tms. jotka kaikki menevät asianmukaiseen kierrätykseen eikä puutarhajäte joka menee lehtikompostiin.

Siis ajatelkaa, 7 ämpärillistä viikossa! Rupeskin yhtäkkiä hirvittämään tämä määrä. Mistä se koostuu: elintarvikkeiden muovipakkauksista, biojätteestä, muiden tuotteiden, kuten pesu- ja hygieniatuotteiden pakkauksista sekä sekalaisista jutuista.

Muovin osalta YTV tietää kertoa että: “Kodeissa syntyvän muovijätteen kierrättäminen materiaalina on vaikeaa, koska se on laadultaan kirjavaa ja usein paljon esikäsittelyä vaativaa. Suuri osa kotitalousmuovista käy energiajakeeseen, jota kerätään kiinteistökohtaisesti sitä haluavissa asuinkerrostaloissa. Sitä otetaan vastaan myös YTV:n Sortti-asemilla. EU:n vuoden 2005 lopussa tiukentuneet jätteenpolttomääräykset saattavat aiheuttaa muutoksia vastaanotossa. Jätteen hyödyntäminen energiatuotannossa on parhaillaan perusteellisen selvityksen kohteena.”

Antakaa nyt please hyvät ihmiset viisaita vinkkejä siitä miten muovin määrää saisi alaspäin omassa taloudessa?

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s