Varoitus:sisältää neulomisasiaa!

Tästä piti tulla neulomisvapaa blogi. Tämä asia oli kirkkaana mielessäni, kun muutama kuukausi sitten aloitin bloggaamista. Ei minulla mitään neulomista ja neulojia vastaan ole, olenhan itsekin historian hämärinä alkuhetkinä (koulu- ja opiskeluaikoina) kunnostautunut niin neulojana, virkkaajana, matonkutomisessa kuin vaatteiden ompelussakin. Kaikki tämä on sittemmin kyllä jäänyt, ja nykyisin ompelukone otetaan esille vain kun joku ratkennut sauma on pakko korjata. Lähinnä ajattelin, että neulomisesta näyttää olevan blogitarjontaa niin valtavasti, että minun puikkojani ei siihen kutimeen enää kaivata.

No nyt oli kuitenkin pakko luistaa tuostakin periaatteesta. Pikalueskelin nimittäin Honorén kirjaa Slow-Elä hitaammin. Kirjailijan mielestä käsityöt ovat Slow-filosofian täydellinen ilmentymä. Kirjaa on tarkemmin analysoitu Kirjakaapissa, mutta tähän hieman sitaattia kirjasta.

”Neulomisesta tuli epämuodikasta 1900-luvun jälkipuoliskolla samalla tavalla kuin muista kodin töistä, kuten ruoanlaitosta ja ompelusta. Feminismin mukaan kodinhoito oli naissukupuolen kirous ja este sukupuolten tasa-arvolle. Naisille, jotka ponnistelivat menestyäkseen työelämässä, neulominen oli keinutuolissa kiikkuvien mummojen ajanvietettä. Mutta nyt kun sukupuolet ovat tasa-arvoisemmassa asemassa, entisaikojen taloustaidot ovat tekemässä paluuta.

Neulominen on virallisesti trendikästä: sitä ylistävät Debbie Strollerin kaltaiset ajan hermolla olevat feministit, ja trendien tarkkailijat sanovat siitä tulevan pian joogan kaltainen suursuosikki. Jotkut Hollowoodin menestyvimmistä julkkiksista, kuten Julia Roberts, Gwyneth Paltrow ja Cameron Diaz neulovat vapaa-ajallaan. Yli neljä miljoonaa alle 35-vuotiasta amerikkalaista, joista useimmat ovat naisia, on alkanut harrastaa neulomista vuoden 1998 jälkeen. New Yorkissa näkee Ralph Laurenin takkeihin ja Pradan kenkiin pukeutuneita naisia neulomassa metrossa tai Starbucksin kahviloiden mukavissa tuoleissa. Neulojat vaihtavat lukemattomilla internet-sivuilla vinkkejä kaikesta neulomiseen liittyvästä, vaikkapa lapasiin sopivista langoista tai sormien kramppaamiseen tepsivistä keinoista. Muodikkaat uudet neuletarvikekaupat myyvät upeita, esimerkiksi tekoturkiksesta tai kasmirista valmistettuja lankoja, jollaisia aiemmin saattoivat käyttää vain muotisuunnittelijat.

Neljäkymmentävuotias losangelesilainen kirjailija Bernadette Murphy analysoi uutta innostusta vuonna 2002 ilmestyneessä kirjassaan Zen and the Art of Knitting. Hän näkee paluun langan ja puikkojen pariin osana laajempaa vastareaktiota nykyelämän pinnallisuuteen. ”Juuri nyt kulttuurissamme kaivataan suuresti merkitystä ja sellaisia asioita, jotka yhdistävät meidät ympäröivään maailmaan ja muihin ihmisiin ja jotka todella ravitsevat sielua”, hän sanoo. ”Neulominen on tapa pysähtyä arvostamaan elämää, löytää merkitystä ja luoda yhteyksiä”.”

Pitäisiköhän minunkin kaivaa puikot ja lankakerät esiin komerojen kätköistä?

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s