Onnen olemuksesta

Pari päivää sitten blogissa pohditun tutkimuksen mukaan ne työntekijät, joilla on mielestään sopivasti tekemistä työpaikalla, ovat kaikkein tyytyväisimpiä. Vähiten tyytyväisiä olivat jossain määrin tai selvästi alityöllistetyt. Kiistatta työllä, varsinkin mielekkäällä sellaisella, on tärkeä merkityksensä työpaikalla viihtymiseen ja yleiseen hyvinvointiin. Monella kuitenkin myös kaipuu työelämästä, oravanpyörästä pois.

Monet aiemmat onnellisuustutkimukset ovat lähteneet olettamuksesta, että onnellisuus olisi seurausta menestyksestä ja saavutuksista elämässä, mutta tutkijoiden mukaan asia ei aina olekaan näin yksiselitteinen. Onnellisuus ja siihen olennaisesti liittyvä positiivinen elämänasenne saavat ihmisen aktiivisesti asettamaan ja tavoittelemaan uusia päämääriä, kuten myös kehittämään uusia voimavaroja. Onnellisuuden ohella menestyksen saavuttamisessa ovat toki avuksi monet muutkin asiat, kuten äly ja asiantuntemus.

Onni  kuitenkin löytyy läheltä, omasta itsestä, sisimmästä. Siihen tarvitaan myös tunnetta tasapainosta työn ja levon, kiireen ja hiljaisuuden, suorittamisen ja joutilaisuuden välillä. Hiljaisuudesta voi löytää avaimia onnellisuuteen, kunhan uskallamme hieman hellittää loputtomasta suorittamisesta ja uskallamme katsella itseämme ja elämäämme ja antaa luoville ideoille luvan kasvaa ja kukoistaa. Pohdittavaksi jää myös, toteuttaako luovuuttaan oravanpyörässä vaiko sen ulkopuolella.

Olikohan se Tommy Hellsten, joka jossain kirjassaan totesi että oravanpyörä pyörii vain niin kauan kuin siinä suostumme juoksemaan. Ainakin minulle itsestäänselvyydessään tyrmäävän tosi ajatus!

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s