Paljon puhuvat sanat

Se, millä termeillä asioista puhutaan, luo asioille voimakkaasti sisältöä. Kun tätä yksinkertaisen elämäntavan eri puolia tutkailee netissä, vastaan tulevat sivut ovat hyvin suurelta osin englanninkielisiä, ja siellä monille asioille on jo vakiintuneet käsitteet. Mutta kaikille niille ei ole vielä vakiintuneita suomalaisia vastineita, vaikka mielelläni sellaista käyttäisinkin.

Kurkataanpa wikipediaan, jossa on hyvä kooste asian eri puolista.

Voluntary simplicity tai simple living on siis sitä että ihmiset vapaaehtoisesti vähentävät kuluttamista eri syistä. Suomeksi voisi ehkä puhua ”yksinkertaisesta elämästä” tai vähän kankeammin ”vapaahtoisesta yksinkertaisuudesta”. Kyllähän suomalaiset ovat tämän kautta aikojen osanneet, enemmän tai vähemmän olosuhteiden pakosta, ei tässä sinällään mitään kovin uutta ole.

Meille, jotka teemme tätä omasta ja perheidemme hyvinvoinnin näkökulmasta arvopohjaisena valintana, keskeistä on työn tekoon käytetyn ajan ja siitä saadun (kulutettavan) rahan vaihtosuhde. Anglosaksinen maailma puhuu ”downshiftingistä”(pienemmälle vaihteelle vaihtamisesta), meillä käytetään usein oravanpyörää vertauskuvana: siitä pois hyppääminen tai pääseminen lienevät käytetyimmät ilmaisut.

Tähän elämäntapaan liitetään usein sellaisia asioita kuin ekologisuus (=luonnonmukaisuus), kestävä kehitys, kierrättäminen, tavaran määrän vähentäminen, säästäväisyys tai nuukuus (frugality). Olen ihaillut mm. Marttojen tapaa puhua näistä asioista terveellä järjellä ja selkokielellä (en itse ole järjestön jäsen kuitenkaan). Myös monet muut kuluttajajärjestöt tekevät arvokasta neuvontyötä tällä saralla.

Mutta yksinkertainen voi joillekin ihmisille tarkoittaa myös hieman tyhmää ja nuhruista, säästäväisyys itaruutta ja saituutta, vihertävät periaatteet ekologisesta kuluttamisesta ääriliikkeiden ekoterrorismia. Siksi jokaisen on kai luotava oma rajauksensa sille, mitä termeillä tarkoittaa ja miten niitä elämässään todeksi elää.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s