Ilman olemisesta

Reservin Herrasmies Jormanen kirjoitti ajatuksia herättävästi:

”Ihminen turtuu kaikkeen säännölliseen hyvään. Itse olen tarkoituksella ollut muutaman kerran parin kuukauden jakson ilman autoa tai televisiota. Tauon jälkeen niiden lisäarvon elämään huomaa paremmin ja niitä käyttää vain tarpeelliseen. Ja huomaa, että ilmankin tulisi toimeen.”

Inspiroiduin muistelemaan omia ilman olemisiani. Ihan noin radikaaleihin paastoihin kuin Jormanen en vielä ole pystynyt, mutta olen paastonnut vähäisemmistä asioista. Joka vuosi tipaton tammikuu (yhtenä vuonna tapahtui mielenkiintoinen ilmiö, edes viini ei oikeastaan maistunut ennen kuin lokakuussa). Mediapaasto ilman tv:tä, radiota ja lehtiä toteutuu ainakin vuosittaisessa viikonlopun retriitissä, jossa mieli puhdistuu yhden viikonlopun aikana monesta turhasta asiasta.

Viime keväänä olin lopen kyllästynyt iltapäivälehtien kammottaviin lööppeihin ja tein ostoboikotin. Samalla laitoin nimeni adressiin täällä . Minusta on väärin, että kun kävelen työpaikan lounasravintolaan tai lähikaupan kassalle, tajuntaani iskeytyy lööppejä kuten ”Lenkkeilijä löysi miehen pään lenkkipolulta” tai ”Perheenisä tappoi lapsensa aamiaispöytään”. Lapseni ei vielä osaa lukea, mutta pelkään jo aikaa kun hän kaupassa alkaa kysellä näistä: äiti, miksi tuo isä tappoi lapset? Lakkasin siis ostamasta kotiini näitä lehtiä, ensin kuukaudeksi ja siitä oli helppo jatkaa, nyt olen ollut ilman ostettuja iltapäivälehtiä yli viisi kuukautta ja tämä on jo muuttunut tavaksi. Enää ei oikein edes tee mieli selailla niitä esim. kahviloissakaan.

Toinen terve ajatus Reservin herrasmiehen blogissa:

”Päätin etten pankkien kiusaksi velkaannu enää ollenkaan. Jos joku hankinta vie tilin nollille ja/tai tulot ovat ajoittain pienemmät, niin sitten vaan ollaan suu säkkiä myöten.”

Allekirjoitan. Velattomuus on vapautta, tiedän omakohtaisesta kokemuksesta. Karvaitten kokemusten kautta piti se oppia, mutta nyt en vaihtaisi tätä riippumattomuutta mihinkään.  Jos joutuu jotain ilman olemaan siksi ettei ole rahaa, tulee samalla mitattua kuinka paljon tuota asiaa tarvitsen tai haluan. Monesti mieliteot ja heräteostosten halu menevät ohi jälkiä jättämättä ja jää paljon turhaa ostamatta. Ja jos jotakin asiaa haluan vielä palkkapäivänäkin, voin olla varma että sitä haluan, jos sitä olen odottanut.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s