Kuinka monta voiveistä ihminen todella tarvitsee?

Jotta voisi tehdä vähemmän työtä, täytyy myös kuluttaa vähemmän. Ja nyt juuri tämä ei tunnu kovin vastenmieliseltä ajatukselta, koska suuri tavaran, jopa roinan määrä ympärillä on alkanut ahdistamaan. Vaikka kuinka jo vuosikaudet olen yrittänyt noudattaa ”kaksi tavaraa ulos, yksi sisään” –periaatetta, ostanut ja myynyt kirppareilla, kierrättänyt ja uusiokäyttänyt, niin tavaraa silti on aivan kohtuuttomasti omassa huushollissa. En minä eikä Elämäni Mieskään ole mitään erityisiä hamstereita, tiedämme tuttavapiirissä vieläkin pahempia tarpeettoman tavaran hilloajia, mutta silti kaikki kaappimme ja varastotilamme ovat melkolailla täynnä. Osin tämä johtuu siitä, että olimme molemmat jo eläneet kauan omissa talouksissamme, kun meistä tuli pari, ja avioitumisen jälkeen olikin sitten ainakin kahdet kaikkea taloudessa tarvittavaa, joitain tavaroita vielä enemmän. Laskin juuri, että taloudessamme on 10 kappaletta katajaisia voiveitsiä, toivottavasti kukaan kesävieras ei enää meille sellaisia tuo tuliaisiksi!

Toki vähempää kuluttamiseen kuuluu muutakin kuin tarpeettoman roinan ostamatta jättäminen. Laskut on hoidettava eikä tavoitteena ole mikään vapaaehtoinen nuukuudessa köyhäileminen, vaan sellainen elämä että voi edelleen tehdä mielekkäitä ja kiinnostavia asioita kohtuullisessa mittakaavassa, ja myöskin koettaa pitää lapsen elämä sellaisena, että hän ei koe jäävänsä jostakin tärkeästä kovin paitsi. Joitain tuloja on siis oltava, jotta tuohon päästään.

Monista tämä voi tuntua kornilta hyväosaisen hömpötykseltä, sillä niin monen on pakon edessä tingittävä tärkeistäkin asioista sairauden, työttömyyden tai muun syyn takia. Mutta kenenkään elämässä ei takuuta, etteivätkö nuo syyt omalle kohdalle kolahda jonakin päivänä. Tänään tilanteemme on tämä, huomenna voi olla jo ihan toiset kuviot.

Advertisements

Tietoja Ritva Rajander-Juusti

yrittäjä, tutkimusammattilainen, bloggaaja.
Kategoria(t): Uncategorized Avainsana(t): . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s